Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΠΑΤΑΤΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ: Solanum tuberosum L.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Solanaceae
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ: Γεώμηλο
ΞΕΝΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ: Potato, Patata, Patatas, Pomme de terre, Kartofeli


ΚΑΤΑΓΩΓΗ- ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η καλλιεργούμενη πατάτα κατάγεται από τα υψίπεδα των Άνδεων της Ν. Αμερικής (Περού, Κολομβία, Βολιβία). Σύγχρονες έρευνες που βασίζονται στην χρήση ραδιενεργού άνθρακα C14 έχουν δείξει ότι η πατάτα στις παραπάνω περιοχές αποτελούσε σημαντικό είδος διατροφής πολύ πριν τον 4ο αιώνα π.Χ. και την χρήση του καλαμποκιού και της κασσάβας για τους Machica, Chimu και Incas.
Μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τους Ισπανούς εξερευνητές το 1537. Χρειάστηκαν 100 τουλάχιστον χρόνια μέχρι η πατάτα να εγκλιματιστεί και να καλλιεργηθεί ως είδος διατροφής στην Ευρώπη. Επίσης πέρασε αρκετός χρόνος για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι οι κόνδυλοι της πατάτας δεν είναι δηλητηριώδεις, όπως πίστευαν, επειδή η πατάτα ανήκει στα σολανώδη φυτά.
Οι πρώτοι που έβαλαν την πατάτα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο ήταν οι Ιρλανδοί. Η αποδοχή και η καλλιέργεια πατάτας ωστόσο μέχρι τότε ήταν στενά συνδεδεμένη με φτωχές και υποβαθμισμένες γεωργικά περιοχές. Στην Ελλάδα η εισαγωγή της πατάτας έγινε το 1830.
Από τότε μέχρι σήμερα η πατάτα έχει μπει στο καθημερινό διαιτολόγιο ολόκληρης της Ευρώπης. Σε δύσκολες περιόδους δε (πολέμους, φτώχεια κλπ…) η πατάτα λόγω της μικρής της τιμής και της εύκολης καλλιέργειας της έχει «στηρίξει» τους ευρωπαίους  που την προτιμούσαν από άλλα πιο ακριβά τρόφιμα.  
 
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου